Nieuwe Kynologische Opleidingen.


Wat houden de Kynologische Opleidingen, Basiscursus Fokken en houden van Honden (BFH) en Voortgezette Kynologische Kennis (VKK) in?


Basiscursus Fokken en houden van honden (BFH)
De opleiding Basiscursus Fokken en houden van honden biedt veel informatie voor iedereen, hond eigenaar of niet, die zich in het leven van de hond wenst te verdiepen.

De Basiscursus Fokken en Houden van honden biedt de basisinformatie voor iedereen die meer van honden wil weten. Als (toekomstig) fokker bijvoorbeeld geeft deze cursus je de basiskennis om je hobby te kunnen beoefenen.
Voor (toekomstige) bestuurders geeft het je de kennis om de leden binnen een KC of rasvereniging te begrijpen en eventueel van advies te voorzien. Deze cursus is daarnaast een goede basis voor vervolgopleidingen binnen de kynologie, zoals de opleiding tot keurmeester of instructeur. Voor de opleiding tot exterieurkeurmeester is deze opleiding zelfs verplicht.


De docenten die de opleiding geven, hebben tweejaarlijks een docentenoverleg met de portefeuillehouder opleidingen van het Bestuur van de Examencommissie. Tijdens deze bijeenkomst wordt men van de examenresultaten van het afgelopen jaar op de hoogte gesteld. Daarbij worden alle vakken nog eens extra onder de loep genomen.


Jaarlijks wordt de docenten de mogelijkheid geboden om zich in een bepaald vak uit de opleiding BFH en/of VKK nader te verdiepen d.m.v. docentenbijscholing.


KC Venray e.o. biedt je de mogelijkheid om, nadat je het examen BFH hebt behaald en bij voldoende deelname, de opleiding VKK te volgen.


De Basiscursus Fokken en Houden van honden vervangt de oude cursus Kynologische Kennis 1.
Deze vernieuwde opleiding is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat de opleidingen zijn opgedeeld in verschillende modules. Je kunt per module examen doen.


Vakken Basiscursus Fokken en houden van Honden (BFH)
In deze cursus komen de volgende vakken aan bod:


Module 1- Erfelijkheidsleer (basis)
Module 2- Voortplanting
Module 3- Gezondheid rond het nest
Module 4- Wetten en Regels
Module 5- Gedragsleer;
Module 6- Voeding en verzorging;


De eindtermen van de opleiding liggen vast in het Examenreglement.


Prijzen en inschrijven


De kosten voor de opleiding bedragen € 150,-,
De opleiding BFH wordt gemiddeld verspreid over 20 cursusavonden.
De eindtermen van de opleiding liggen vast in het Examenreglement.
Deze kun je gratis downloaden van de site van de Raad van Beheer.


Momenteel wordt er geen cursus BFH gegeven.


Studiedruk en examen


Daarnaast moet je rekenen op 90 uur zelfstudie, afhankelijk van het niveau van je (voor)opleiding.
In principe organiseert de Raad van Beheer op Kynologische in Nederland tweemaal per jaar een landelijk examen in De Camp Sport & Cultureel Centrum te Woudenberg. Het examen is schriftelijk op basis van stellingvragen.
Je kunt zelf kiezen voor hoeveel en welke modules je examen wilt afleggen. Tot uiterlijk vier weken vóór het examen kun je je aanmelden. Het aantal beschikbare plaatsen is aan een maximum gebonden.

De regionale verenigingen(KC) en rasverenigingen kunnen ook examens organiseren.


De Algemene Vergadering van de Raad van Beheer stelt jaarlijks de hoogte van het examengeld vast. Je vindt deze terug in de tarievenlijst.


Voortgezette kynologische kennis (VKK)
De cursus Voortgezette Kynologische Kennis (VKK) is bedoeld als vervolg op de Basiscursus Fokken en Houden van honden (BFH), maar je kunt hem ook los volgen. De cursus biedt meer diepgang wat betreft je kennis van honden maar is ook de tweede (verplichte) stap in de opleiding naar exterieurkeurmeester.


Voortgezette Kynologische kennis (VKK)
De volgende vakken komen aan bod:


Module 7- Anatomie en Basis Bewegingsleer
Module 8- Fysiologie
Module 9- Rassenkennis;
Module 10- Kennis van Showreglementen
Module 15- Embryologie
Module 16- Erfelijkheidsleer (gevorderd);


De modules: module 11 Hygiëne en huisvestig; module 12 Organisatie + I&R en signalement; module 13 Kat; module 14 Stage; zijn onderdeel van het vakbekwaamheidsbewijs Besluiten Houders van Dieren (BHVD) en worden niet via aangesloten verenigingen van de Raad van Beheer gegeven. Hiervoor verwijzen we u graag naar Aeres-instituten.


De eindtermen van de opleiding liggen vast in het Examenreglement.


Studiedruk en examen
De duur varieert van ongeveer vijftien tot twintig cursusavonden. Daarnaast je rekenen op 90 uur zelfstudie, afhankelijk van het niveau van je (voor)opleiding.
De examens voor de modules van VKK vinden plaats op het kantoor van de Raad van Beheer te Amsterdam en is mondeling. Twee of drie examinatoren nemen het examen af. Meestal organiseren we zowel in het voorjaar als in het najaar examens.
Deelname aan examens voor modules van de VKK is altijd mogelijk, ook als je het diploma basiscursus Fokken en houden van honden nog niet behaald hebt. Je ontvangt voor elke behaalde modules een certificaat. Heb je alle modules VKK gehaald, dan ontvang je het diploma onder voorbehoud dat je het diploma BFH ook afgerond hebt.


Het examen rassenkennis wordt apart afgenomen en is een landelijk examen.