Agility (behendigheid)

Ondanks het feit dat het hier om een cursus gaat, is deze opleiding meer 'sport en spel'. Afgekeken van de paardensport is er voor honden een compleet aangepaste hindernisbaan ontworpen.

Net als bij alle sport en spel zullen ook hier de tactiek en de spelregels moeten worden aangeleerd.

Graag willen we benadrukken dat het zeer op prijs wordt gesteld om een kwartier voor aanvangstijd aanwezig te zijn i.v.m. het opbouwen van het parcours. Na de les is het tevens de bedoeling dat het parcours weer samen wordt afgebroken.

Wat we zoal doen bij Agility (behendigheid)

- Hoogtesprongen

- Tunnel

- Slalom (paaltjes)

- Band

- Slurf

- Breedtesprong

- Wip

- A-schutting

- Kattenloop


Toelatingseisen en afsluiting Agility (behendigheid)

Om ongelukken te voorkomen, moeten de combinaties die deel willen nemen aan deze cursus, aan de door de vereniging opgestelde gezondheids- en startnormen voldoen. De combinatie dient minimaal deel te hebben genomen aan het examen Basisopleiding. Kleinere rassen (< 40 cm.) dienen minimaal 12 maanden oud te zijn. Grote rassen (>40 cm.) dienen minimaal 18 maanden oud te zijn. Honden, ouder dan 8 jaar (grote rassen) en 10 jaar (kleine rassen), dienen in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring, afgegeven door de dierenarts. Beginners agility dienen een toelatingstest te doen. Er zijn groepen voor zowel beginners als gevorderden.

Deze cursus kent geen examen. Wel ontvang je een certificaat van deelname.

Flyball

Flyball is inmiddels als sport helemaal ingeburgerd in de Kynologie. Evenals bij behendigheid, gaat het ook hier om een combinatie van snelheid en wendbaarheid. De hond moet met zijn voorpoot een pedaal induwen, waardoor er een (tennis)bal de lucht in wordt gelanceerd. De bal moet door de hond worden opgevangen en springend over hindernissen bij de baas worden ingeleverd.


Toelatingseisen en afsluiting Flyball

Om ongelukken te voorkomen, moeten de combinaties die deel willen nemen aan deze cursus, aan de door de vereniging opgestelde gezondheids- en startnormen voldoen. De combinatie dient minimaal deel te hebben genomen aan het examen Basisopleiding. Kleinere rassen (< 40 cm.) dienen minimaal 12 maanden oud te zijn. Grote rassen (>40 cm.) dienen minimaal 18 maanden oud te zijn. Honden, ouder dan 8 jaar (grote rassen) en 10 jaar (kleine rassen), dienen in het bezit te zijn van een gezondsheidsverklaring, afgegeven door de dierenarts. Beginners flyball dienen een toelatingstest te doen. Er zijn groepen voor zowel beginners als gevorderden.

Deze cursus kent geen examen. Wel ontvang je een certificaat van deelname.

Recreanten (sport & spel)

Deze cursus is in het leven geroepen voor mensen en honden die lekker met elkaar bezig willen zijn en het ook leuk vinden samen uitdagingen aan te gaan.

Aan deze cursus is geen examen verbonden en dus zijn er ook geen verplichte oefeningen.


Wat we zoal doen bij Recreanten (sport & spel)

- Gehoorzaamheid

- Behendigheid

- Sorteren en apporteren

- Flyball

- Spoorzoeken

- Doggydance

- Kunstjes c.q. trucjes

Al deze onderdelen komen kort aan bod, afzonderlijk of in combinatie met elkaar. Op verzoek van de groep kunnen bepaalde onderdelen uitvoeriger aan bod komen. De spelsfeer is belangrijk bij alle onderdelen.

Toelatingseisen en afsluiting Recreanten (sport & spel)

Veel onderdelen vinden los van de riem plaats, dus enige gehoorzaamheid is gewenst. Exameneisen zijn er niet, maar we zien wel graag een behoorlijke dosis enthousiasme. De toelatingseisen voor de recreantencursus zijn:

- De hond moet minimaal Basisopleiding en het bijbehorende examen gevolgd hebben.

- De hond moet vriendelijk t.o.v. andere honden zijn.

- Aangelijnd en los kunnen volgen.

- Eventueel balgericht.

- Goede baas/hond relatie.

- Om deel te kunnen nemen, dient men een toelatingstoets te doen.

Deze cursus kent geen examen. Wel ontvang je een certificaat van deelname.

Hoopers

Deze vorm van hondensport is zeer laagdrempelig, en geschikt voor bijna elke hond. Jong of oud, groot of klein, elke hond kan er zijn energie in kwijt. Ook voor oudere honden die na een mooie carrière in de sport een beetje rustiger aan moeten doen, is Hoopers een goede sport om te beoefenen omdat het wel geestelijke inspanning, maar geen fysieke overbelasting vraagt. Er komen geen sprongen in een parcours voor , de fysieke belasting is dus minimaal. En dat terwijl het wel een actieve sport is.

Ook voor handlers met fysieke beperkingen is Hoopers zeer goed te doen. Omdat de hond op afstand gestuurd en gehandeld wordt, hoeft de handler zelf minimale activiteit te verrichten. Door middel van lichaams- en stem commando’s wordt richting aangegeven, en ontstaat er door training een mooie samenwerking tussen hond en baas. Zelfs op afstand, wat voor een hond een extra mentale uitdaging is en een hoge mate van meedenken vereist!   

Hoopers is daarmee geschikt voor honden van alle leeftijden en zelfs voor honden met blessures als HD, ED of rugproblemen (bij ernstige HD, ED, artrose etc. is het echter af te raden om nog intensief met de hond te gaan sporten).

Ook voor wat jongere honden is Hoopers een leuke afwisseling en kan het een goede en minder belastende voorbereiding zijn op de agility. Maar eigenlijk is Hoopers, voor iedere hond die het leuk vind om met het baasje te werken, geschikt.

Bij KC Venray e.o. is er een gecertificeerde Nadac Hoopers instructeur aanwezig.

Wat we zoal doen bij Hoopers

Een Hoopers parcours kan bestaan uit hoops, tunnels, tonnen en hekjes. De hond moet door de hoops en de tunnels en om de tonnen en de hekjes heen lopen in een logische, vloeiende lijn. Hiervoor worden de onderdelen eerst apart aangeleerd, waarbij het belangrijk is dat de hond zelfstandig leert werken. Als de hond het principe van ieder toestel snapt, kan er opgebouwd worden naar de combinatie van meerdere toestellen.

De hond moet op den duur een parcours met voornamelijk Hoops, in combinatie met tunnels, hekjes en tonnen afleggen, binnen een vooraf vastgestelde tijd. De handler blijft binnen een vak of achter een lijn in het parcours. De hond wordt vanaf deze positie 'gestuurd'. De hond moet dus zelfstandig het parcours afleggen maar staat constant in verbinding met de handler.

Toelatingseisen en afsluiting Hoopers

Veel onderdelen vinden los van de riem plaats, dus enige gehoorzaamheid is gewenst. Exameneisen zijn er niet, maar we zien wel graag een behoorlijke dosis enthousiasme. De toelatingseisen voor Hoopers zijn:

- De hond moet minimaal Basisopleiding en het bijbehorende examen gevolgd hebben.

- De hond moet vriendelijk t.o.v. andere honden zijn.

- Aangelijnd en los kunnen volgen.

- Eventueel balgericht.

- Goede baas/hond relatie.

- Om deel te kunnen nemen, dient men een toelatingstoets te doen. Deze cursus kent geen examen. Wel ontvang je een certificaat van deelname.

Aangezien Hoopers niet zozeer veel vraagt van de fysieke conditie, maar wel heel veel van de cognitieve conditie (denkvermogen), worden deze lessen aangeboden in een tijdbestek van 45 minuten.